Χαιρετισμός της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής

 

του  2ου Διεθνούς  Συμποσίου Προσχολικής Παιδαγωγικής

«Μετασχηματιστική Παιδαγωγική και Μάθηση στην Παιδική Ηλικία»

κ. Μαρίας Σακελλαρίου,  Καθηγήτριας του Π.Τ.Ν. 

 

Αξιότιμοι κ.κ. Εκπρόσωποι των Αρχών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αξιότιμοι κ.κ. Προϊστάμενοι και Σχολικοί Σύμβουλοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι ομιλητές,  κυρίες και κύριοι σύνεδροι,  αγαπητοί προπτυχιακοί  και μεταπτυχιακοί  φοιτητές,   κυρίες και κύριοι!

Σας καλωσορίζουμε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Π.Τ.Ν. και στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας», με την ευκαιρία του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Προσχολικής Παιδαγωγικής, με τίτλο «Μετασχηματιστική Παιδαγωγική και Μάθηση στην Παιδική Ηλικία».

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι!

Η εκπαίδευση, αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για την ελληνική κοινωνία, ώστε να ξεπεράσει την κρίση και να δημιουργήσει τον πολίτη/τον εργαζόμενο του αύριο. Η κοινωνία και η οικονομία της γνώσης, προτάσσει ως αναγκαιότητα να μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τα σημερινά παιδιά.

Στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο θέλουμε να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε τη μετασχηματιστική φύση των σύγχρονων σχολείων, αλλά και τον διαρκή μετασχηματισμό των τρόπων, των χώρων και των εργαλείων της μάθησης στην παιδική ηλικία. Και αυτό το κάνουμε με τη συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκών και ερευνητών, αλλά και επαγγελματιών της εκπαίδευσης.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Η μετασχηματιστική Παιδαγωγική αποτελεί έναν οραματικό στόχο, αλλά και μια  ρεαλιστική πρόταση για την εκπαίδευση. Προτάσσει τη συλλογική και συνεργατική μάθηση, στο πλαίσιο (σχολικών) κοινοτήτων και διερευνά σύγχρονα εργαλεία που ενισχύουν τον οριζόντιο διάλογο, τη διαδραστικότητα και τον αναστοχασμό. Εμείς , οι επαγγελματίες της γνώσης, σε όποια βαθμίδα κι αν ανήκουμε , καλούμαστε να δημιουργήσουμε την παιδαγωγική ατζέντα για τις απαιτούμενες νέες βασικές ικανότητες των μαθητών της χώρας μας, προκυμμένου αυτοί να μπορούν να διαχειριστούν τη ρευστότητα της εποχής τους.

Είμαι βέβαιη ότι αυτό το Συμπόσιο είναι ο κατάλληλος χώρος για επιστημονική τεκμηρίωση και αναστοχαστική δράση, αλλά και για δημιουργικές προτάσεις και πρακτικές, που θα οικοδομήσουν την έννοια της μετασχηματιστής παιδαγωγικής και στη χώρα μας, μέσα από τη σύνδεση θεωρίας και πράξης. Για το σκοπό αυτό φιλοξενούμε στο πρόγραμμά μας πάνω από 250 εισηγητές που συμμετέχουν με:

  • 19 Προσκεκλημένες Ομιλίες
  • 10 Θεματικά Συμπόσια
  • 5 Θεματικά Βιωματικά Εργαστήρια
  • Πάνω από 100 Ανακοινώσεις
  • 1 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
  • 7 Εικονικές Παρουσιάσεις
  • 3 Αναρτημένες Ανακοινώσεις / Πόστερ
  • 1 Έκθεση Φοιτητών του Π.Τ.Ν.
  • 5 Πολιτιστικά Δρώμενα

Το 2ο Διεθνές Συμπόσιο διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, και το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

 Άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, αλλά και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νέες Μορφές Εκπαίδευσης & Μάθησης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η έδρα Διαπολιτισμικού Διαλόγου της ΟΥΝΕΣΚΟ, το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Suor Orsola Benincasa της Ιταλίας, η Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» και το Εργαστήριο Νέων Μέσων (New Media Lab) του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας  και προσωπικά στον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη, τον αν. Πρύτανη κ. Ανδρέα Φωτόπουλο, τον αν. Πρύτανη κ. Θωμά  Μπάκα και τον αν. Πρύτανη κ. Τρ. Αλμπάνη, για την αμέριστη και διαρκή υποστήριξη στις παιδαγωγικές μας δραστηριότητες!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές  μας – εθελοντές, για την ουσιαστική συνεργασία και βοήθεια στην οργάνωση του Συμποσίου με κάθε τρόπο.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πολύ καλή συνεργασία και θα ήθελα να σας  συγχαρώ για τον τρόπο που εργασθήκατε σε όλη τη διάρκεια αυτού του ακαδημαϊκού έτους!!

Επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω θερμά και από το βήμα αυτό την αγαπητή συνάδελφο από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Ευγενία Αρβανίτη, για τη συνεργασία που είχαμε, η οποία  ήταν καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος που δημιουργεί νέες συνέργειες μάθησης και ανάπτυξης.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας  καλωσορίσω εγκάρδια στο Συμπόσιό μας και να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική συμμετοχή σας.

 Σας Ευχαριστώ  πολύ!

Επερχόμενο Συμπόσιο

2ο Διεθνές Συμπόσιο Προσχολικής Παιδαγωγικής
15-17 Μαίου 2015
Ιωάννινα, Ελλάδα

Ευχαριστίες

Τα Συμπόσια Προσχολικής Παιδαγωγικής είναι μια πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρίας Σακελλαρίου σε συνεργασία με την Ευγενία Αρβανίτη, Λέκτορα στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο παρόν Ιστοχώρος δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τον Καθηγητή Πληροφορικής, κ. Πέτρο Τζίμα. Το εξώφυλλο του συμποσίου φιλοτέχνησε η φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, κ. Χρυσιάννα Καραμέρη.

Επικοινωνία

Για πληροφορίες σχετικά με τα Συμπόσια επικοινωνήστε στο:
  earlychildhoodpedagogy(@)gmail.com
  +30 265 100 5884
  +30 6934078689 for English
  Πανεπιστημιούπολη Δουρούτης, Ιωάννινα, Ελλάδα